ERP verslo valdymo sistemų diegimas - dažniausi mitai

Per beveik dešimtmetį patirties darbo su Odoo verslo sistemos diegimu, susidūrėme su ne vienu klaidingu supratimu apie ERP (angl. Enterprise Resource Planning) sistemas. Nuo jos tikrosios paskirties, iki kuriems verslams ji yra naudinga - kai kurie mūsų klientų klausimai leido suprasti, kad tarp įmonių sklando nemažai mitų apie verslo valdymo sistemas bei jų diegimą. Tad, šiandien mes juos paneigsime kartą ir visiems laikams!

Mitas 1: ERP sistemos yra tik didelėms organizacijoms


Šis mitas yra vienas iš dažniausių ir, deja, atbaido nemažai įmonių, kurioms verslo valdymo sprendimai yra be galo reikalingi. Šis klaidingas supratimas kyla iš pirminių ERP sistemų, kurios iš tiesų buvo pernelyg sudėtingos ir brangios mažesnėms įmonėms. 


Tačiau, šiandien, verslo valdymo sistemos yra prieinamos įvairiausių dydžių verslams, įskaitant MVĮ (mažas ir vidutinio dydžio įmones). Atvirojo kodo ERP sistema Odoo yra puikus tokios programės įrangos pavyzdys. Ji siūlo galybę modulių ir programų už nedidelę prenumeratos kainą, o debesies pagrindu (angl. cloud-based) veikianti sąsaja yra itin draugiška vartotojui. Be to, modernių ERP sistemų lankstumas bei augimo galimybės daro jas itin tinkamomis mažoms įmonėms, kurios siekia augimo ateityje. 


Taigi, atsakymas yra ne - verslo valdymo sistemos nėra tik didelėms organizacijoms. Jos gali būti itin naudingos įvairių tipų ir dydžių verslams, tiesiog mažos įmonės dažniau renkasi standartinius, mažiau sudėtingus sprendimus, pagal savo biudžetą ir galimybes.


Mitas 2: VVS diegimas užtrunka per ilgai


Nors tai tiesa, kad VVS diegimas gali būti ilgas ir sudėtingas procesas, sąvoka "per ilgai" yra labai subjektyvi. Diegimo proceso trukmė priklauso nuo projekto masto, įskaitant kokių funkcijų Jums reikia, are reikalaujate pritaikytų sprendimų, kokio dydžio yra Jūsų įmonė ir panašiai. Pavyzdžiui, šis procesas bus daug greitesnis vidutinio dydžio verslui su vienu sandėliu nei, sakykime, daugiakanalei organizacijai veikiančiai visoje Europoje ir turinčiai specifinių pramonės reikalavimų. 


Taip pat, projekto trukmė priklausys ir nuo įmonės pasirengimo sistemos diegimui. Pasitaiko atvejų, kai diegimo procesas vėluoja dėl problemų pačioje organizacijoje (pvz., ji nėra pasiruošusi perkelti savo duomenų į naują sistemą). Kai šis procesas yra tinkamai planuojamas ir vykdomas tiek diegimo komandos, tiek pačios įmonės, jis turėtų būti įvykdytas numatytu laiku.


Mitas 3: ERP programinė įranga panaikina darbo vietas


Neretai darbuotojai priešinasi ERP programinės įrangos idėjai, kadangi bijo, jog ji panaikins jų darbo vietas automatizacijos pagalba. Tiesa, kad verslo valdymo sistemos gali gerokai sumažinti darbo sąnaudas. Tačiau, didžiausios VVS išlaidų santaupos atsiranda ne dėl darbuotojų atsisakymo. Atvirkščiai, jos taupo išlaidas didindamos efektyvumą ir produktyvumą, mažindamos klaidas ir nuostolius, centralizuodamos procesus, pagerindamos pirkėjų pasitenkinimą, leisdamos priimti geresnius strateginius sprendimus ir panašiai. 


Didžiojoje dalyje atvejų, įmonės panaikina vos kelias arba nei vienos darbo vietos po VVS įsidiegimo. Jos žino, kad išmanūs ERP sprendimai leis jų komandai efektyviau ir greičiau atlikti savo užduotis bei pagerins bendradarbiavimą tarp skirtingų verslo sričių. Automatizuodama rutinines užduotis bei taupydama laiką, ši programinė įranga leidžia darbuotojams sutelkti dėmesį į svarbesnius dalykus. 


Tad, vienintelės darbo vietos, kurios taptų nereikalingos dėl VVS yra tos, kurioms nereikia daug įgūdžių ar žinių (pavyzdžiui, duomenų suvedimas rankiniu būdu). Tačiau, daugelis teigtų, kad tokios užduotis taip ar taip netūrėtų būtų atliekamos rankiniu būdų naudojantis moderniais sprendimais.


Mitas 4: VVS diegimas yra per brangus


Panašiai kaip ir projekto trukmės atžvilgiu, verslo valdymo sistemos diegimo išlaidos priklauso nuo situacijos. Ši suma kis priklausant nuo projekto sudėtingumo / apimties bei Jūsų įmonės dydžio. Jeigu viskas, ko reikia Jūsų verslui, tai standartinės programėlės, kurios jau įeina į prenumeratos kainą, pradinė investicija bus labai maža. Ypač, kai ERP sistema yra nebrangi bei veikia debesies pagrindu, tad nereikalauja vietinių serverių ar įrangos. 

Kita vertus, jei norite visiškai integruoti savo verslo procesus su pasirinkta sistema ir turite unikalių procesų, kuriems reikalingi nestandartiniai moduliai - VVS diegimas pataps kur kas didesne investicija. Šiuo atveju, įmonė turėtų apskaičiuoti ERP sistemos įsigijimo naudą jų procesams bei investicijų grąžos laikotarpį (angl. Return On Investment). Ar padidėjęs efektyvumas ir sumažintos išlaidos kompensuoja pradinę investiciją? Jeigu taip, ar iš tikrųjų sistemos diegimas yra per brangus? 


Taip pat svarbu prisiminti, kad daugeliu atvejų verslo valdymo funkcijas ir modulius galite įsidiegti palaipsniui. Tai reiškia, kad galite pradėti nuo prioritetinių procesų, o vėliau, esant reikiamam biudžetui, įsigyti papildomų funkcijų. 


Mitas 5: ERP sistemos yra skirtos tik IT skyriui

Įsitikinimas, kad ERP sistemos yra skirtos tik IT skyriui, yra vienas iš klaidingiausių mitų šiame sąraše. Ne tik tai, bet kartais klaidingai manoma, kad kiti verslo skyriai iš to apskritai negaus jokios naudos. 


ERP programinė įranga yra verslo įrankių rinkinys, kurio pagrindinis tikslas yra integruoti visus verslo procesus į vieną sistemą. Tai reiškia, kad veiksmingam sistemos diegimui yra reikalingas visų skyrių dalyvavimas. Pavyzdžiui, finansų vadovai turėtų dalyvauti buhalterijos sprendimų kūrime, o pardavimų skyrius turėtų bendradarbiauti CRM (pardavimų) sistemos klausimais. Šio projekto sėkmė iš tiesų slypi visos komandos sklandžiame tarpusavio bendradarbiavime ir integracijoje. 


Išvada


Verslo valdymo sistemos ne visoms įmonėms yra tinkamiausias sprendimas, tačiau, šiame straipsnyje nurodyti klaidingi įsitikinimai neturėtų būti to priežastis. Tikimės, kad paneigdami šiuos dažnai sklandančius mitus, padėsime Jums priimti informuotus sprendimus ir lengviau nuspręsti, ar ERP programinė įranga atitinka Jūsų ilgaikę verslo strategiją. 


O, jeigu manote, kad Jūsų verslas yra pasirengęs ERP sistemai, mes mielai pasikalbėsime apie vieną iš lyderiaujančių programinių įrangų: Odoo ERP! Užsiregistruokite nemokamai Odoo demonstracijai su vienu iš mūsų ekspertų, kuris supažindins Jus su šios galingos sistemos pagrindinėmis funkcijomis ir galimybėmis. 


REGISTRUOTIS KONSULTACIJAI

 

Share this post