Tvarumas: kaip verslo valdymo sistemos padeda įmonėms tausoti gamtą

Tvarumas yra tema, vis dažniau diskutuojama įmonėse visame pasaulyje. Ji apima organizacijos gebėjimą (ir norą) imtis reikiamų veiksmų mūsų planetos apsaugai. Tačiau, priklausomai nuo verslo tipo ir pramonės šakos, pereiti prie ekologiškesnio veikimo gali būti kiek sudėtinga - ne tik fiziškai, bet ir procesų valdymo atžvilgiu. Išteklių planavimo sistemos (angl. ERP systems) gali atnešti milžiniškos naudos įmonėms, siekiančioms nuolatos stebėti ir gerinti savo tvarumo praktikas. Šiame straipsnyje peržvelgsime pagrindinius būdus, kaip verslo valdymo sistemos padeda įmonėms tausoti gamtą. 


Permaina link žalesnio verslo


Investuoti į tvaresnes verslo praktikas dabar yra svarbiau nei bet kada. Be etikos imperatyvų ir “karmos taškų” kaupimo, yra keletas kitų priežasčių, kodėl įmonėms yra naudinga būti draugiškoms aplinkai:


  • Socialiniai aspektai: Žmonės visame pasaulyje yra vis labiau susirūpinę mūsų planetos gerovė, įskaitant Jūsų klientus ir darbuotojus. Žalesnis verslas paskatina jų pasitikėjimą ir ugdo lojalumą Jūsų įmonei. 
  • Aplinkosaugos įstatymai: Norėdamos išvengti bereikalingų baudų, įmonės privalo laikytis naujausių aplinkosaugos įstatymų ir reikalavimų. Šie yra itin griežti tam tikrose pramonės šakose. 
  • Finansinė gerovė: Didelė dalis ekologiškų verslo praktikų pagerina išteklių efektyvumą ir mažina ilgalaikes išlaidas. Taip pat, aplinkai draugiškos įmonės turi galimybę patektį į “žaliąsias” rinkas ar net gauti valstybės paramas. 

Vis dėlto, kelias link ekologiškesnio verslo veikimo nėra be kliūčių. Įmonės dažnai susiduria su informacijos trūkumu, klaidomis bei iššūkiais bandant integruoti tvarumą į jau egzistuojančius verslo procesus. 


Verslo valdymo sistemų nauda tvarumui


Pagrindinis ERP sistemų tikslas yra optimizuoti ir, daugeliu atvejų, automatizuoti įvairius verslo procesus, siekiant padėti įmonėms suvaldyti juos efektyviau. Šios sistemos dažniausiai veikia kaip verslo modulių ar programėlių rinkinys, atitinkantis visus organizacijos poreikius, tokius kaip atsargų valdymas, žmogiškųjų išteklių valdymas, POS sistema, marketingo automatizavimas ir kt. VVS (verslo valdymo sistemos) iš esmės centralizuoja visus procesus į vieną programinę įrangą, siūlydamos visapusišką verslo valdymą. 


Būtent toks požiūris ir yra būtinas įmonėms, kurios siekia įgyvendinti tvaresnius verslo procesus bei akilai stebėti savo poveikį aplinkai. Peržvelkime pagrindinius aspektus ir pavyzdžius, kaip VVS padeda įvairių verslo procesų “žalinimui”.


Išteklių optimizavimas

Nesvarbu, ar tai darbo jėgos valdymas, gamybos išlaidos, finansai ar bet kas kita, efektyvus organizacinių išteklių valdymas yra itin svarbus norint tiksliai suprasti, kaip ir kur jie yra naudojami. Verslo valdymo sistemos suteikia įmonėms centralizuotą visų verslo procesų vaizdą, tad ši gali nesunkiai peržiūrėti ir suoptimizuoti savo išteklius, taip atsikratant bereikalingo jų švaistymo bei pagerinant procesų efektyvumą. 


Tiekimo grandinės valdymas

Tvarus tiekimo grandinės valdymas yra vienas pagrindinių iššūkių įmonėms, ypač gamybos pramonės šakoje. Integruoti verslo valdymo sprendimai gali padėti valdyti tiekimo grandinę efektyviau, stebint visus duomenis realiuoju laiku. Pavyzdžiui, atsargų papildymų užsakymas gali būti atliktas automatiškai, pagal itin tikslią, duomenimis pagrįstą prekių paklausos prognozę, tad verslas užsisakys tik tiek žaliavų, kiek yra būtina. Taip pat, išmani duomenų analizė padės atsirinkti tiekėjus, kurie geriausiai atitinka Jūsų tvarumo tikslus kainos ir kokybės santykiu.


Logistikos sprendimai

Produktų pristatymas pirkėjams yra neišvengiamai žalingas aplinkai, tačiau yra būdų, kaip įmonės gali sumažinti savo anglies emisijas. Pavyzdžiui, produktyviausių pristatymo maršrutų planavimas, pilnų automobilių apkrovų užtikrinimas ir efektyvus prekių padalijimas pristatymui - tai keletas praktikų, kurias naudoja įmonės, bandydamos sumažinti savo degalų sąnaudas ir išmetimus. Kadangi VVS pilnai susieja pardavimų, gamybos ir garažo valdymo procesus, tokius logistikos sprendimus pasiekti tampa daug lengviau. 


Atliekų valdymas

Atliekos dažniausiai atsiranda įmonei nepavykus tiksliai nustatyti savo gamybos paklausos ir poreikių. VVS siūlomi realiojo laiko duomenų rinkimo ir išmanūs pardavimų prognozės įrankiai padeda įmonėms numatyti savo paklausą itin aukštu tikslumu, naudojantis istoriniais duomenimis. Šie įrankiai padeda sumažinti atliekų kiekį, skatindami įmones gaminti tik tiek, kiek yra reikalinga. Taip pat, jie gali stebėti ir raportuoti tokius matmenis kaip per didelis vandens suvartojimas ar neįprastai aukštos anglies emisijos gamyboje. 


Geriau informuoti sprendimai

Dėka išmanių duomenų analizės ir ataskaitos įrankių, bei duomenų surinkimo iš visų organizacijos skyrių realiu laiku, verslo valdymo sistemos gali pateikti itin svarbių įžvalgų apie įmonės tvarumo praktikas. Tokie duomenys yra naudingi priimant informuotus sprendimus ar pokyčius, kurie veda prie dar ekologiškesnio procesų veikimo. Pavyzdžiui, įmonė gali efektyviai analizuoti savo energijos suvartojimo lygius, rasdama intensyviai energiją naudojančius procesus ir juos pagerinti, taip sumažinant ne tik bereikalingas išlaidas, bet ir poveikį aplinkai.


Debesies talpinimas

Vietoje tradicinio vietinio (angl. on-premise) diegimo, didžioji dalis šiuolaikinių verslo valdymo sprendimų yra grindžiami debesies pagrindo technologija (angl. cloud-based technology). Verslo procesų valdymas “debesyje” sutaupo papildomų išlaidų bei galvos skausmo dėl savos įrangos įsigijimo ir išlaikymo, taip pat sumažinant ir įmonės energijos suvartojimą. Be to, daugelis debesų pagrindu veikiančių ERP sistemų turi savo tvarumo praktikas: pavyzdžiui, naudoja atsinaujinančius energijos šaltinius savo serverių maitinimui.


Pagerinkite savo tvarumo pastangas su verslo valdymo sistema Odoo


Odoo ERP - atvirojo kodo, debesies pagrindu veikianti verslo valdymo sistema, yra vienas iš lankščiausių ir kainos bei efektyvumo atžvilgiu pranašiausių verslo valdymo sprendimų rinkoje. Jos modulinė struktūra, plačios pritaikymo galimybės, vartotojui draugiška sąsaja ir išmanios duomenų valdymo galimybės gali padėti įvairaus dydžio įmonėms valdyti savo tvarumo praktikas efektyviau. 


Dešimtys didelių ir visame pasaulyje gerai žinomų organizacijų pasitiki Odoo savo procesų valdymui, puikiai demonstruodamos šios pažangios programinės įrangos galimybes. Ar esate pasirengę prisijungti prie jų?


Verslo valdymo sistemos Odoo partneriai Lietuvoje

Odoo diegimo specialistai "Via laurea" vysto geriausius pritaikytus verslo valdymo sprendimus!


Share this post