ERP sistemų ateitis: pagrindinių tendencijų apžvalga

Įmonės išteklių planavimo (angl. enterprise resource planning) sistemos – tai šiuolaikinis verslo valdymo sprendimas, nuolat prisitaikantis prie besikeičiančių organizacijų poreikių visame pasaulyje. Kadangi šis įrankis yra atsakingas už ne vienos, bet visų verslo sričių efektyvinimą, jam yra itin svarbu atidžiai sekti naujausias tendencijas verslo pasaulyje.


Kartu su naujausiomis technologinėmis pažangomis ir daugybe kitų veiksnių, šios tendencijos nuolat kinta. Tad, šiame straipsnyje aptarsime keletą svarbiausių, kurios, tikėtina, kad formuos verslo valdymo sistemų ateitį - ko įmonės gali tikėtis iš jų ateinančius kelerius metus. 


Geresnės integracijų galimybės


Sklandus duomenų srautas ir ryšys


Viena pagrindinių verslo valdymo sistemų tendencijų yra nuolatinis integracijos galimybių tobulinimas. Šiuolaikinės įmonės veikia vis labiau apjungtoje aplinkoje, todėl joms reikalingos sistemos, galinčios sklandžiai sąveikauti viena su kita. ERP sistemos nuolat tobulėja, siekdamos užtikrinti tvirtesnę integraciją su įvairiomis trečiųjų šalių platformomis ir programėlėmis, taip leisdamos sklandžiau valdyti duomenis tarp skirtingų verslo funkcijų. Ši tarpusavio sąveika ne tik didina efektyvumą, bet ir užtikrina, kad visos organizacijos sritys naudojasi vieningu duomenų šaltiniu - kas veda prie informuotesnių sprendimų priėmimo.


IoT (Internet of Things) sąsaja


Internet of Things (Lietuvoje dar žinomo kaip "daiktų interneto") integracija į verslo valdymo sistemas gali turėti galybę įvairių privalumų. IoT įrenginiai generuoja milžiniškus duomenų kiekius, o šie duomenys, integruoti į ERP sistemas, gali suteikti realaus laiko įžvalgas apie įvairius verslo procesų aspektus. Ši integracija leidžia įmonėms dar efektyviau stebėti ir valdyti savo tiekimo grandines, numatyti įrangos priežiūros reikalavimus ir didinti bendrą operacinį efektyvumą.


Dirbtinis intelektas ir mašininis mokymasis


Nuspėjamoji analizė ir sprendimų priėmimas


Dirbtinis intelektas (angl. artificial intelligence) ir mašininis mokymasis (angl. machine learning) yra dvi technologijos, žymiai patobulėjusios per pastaruosius metus, ypač po pasaulį sudrebinusio Chat GPT pristatymo. Tad, visai nenuostabu jog ir verslo valdymo sistemos ieško būdų, kaip šias galingas technologijas išnaudoti geresniam procesų veikimui. Vienas iš pagrindinių DL ir MM privalumų yra jų gebėjimas akimirksniu apdirbti milžiniškus duomenų kiekius, identifikuojant svarbias verslo įžvalgas bei pateikiant itin tikslias ateities prognozes. Tai ne tik sutaupo įmonėms daug laiko, bet ir leidžia priimti informuotus verslo sprendimus daug greičiau - t.y. įmonės gali būti proaktyviomis, o ne reaktyviomis. 


Rutininių užduočių automatizavimas


Nors automatizavimas jau yra svarbi ERP programinės įrangos savybė, artimiausiu metu šioje srityje tikimasi dar didesnių patobulinimų, integruojant naujausias DI ir MM galimybes. Automatizuodamos kasdienes, besikartojančias užduotis, šios technologijos atlaisvina Jūsų komandos laiką bei leidžia susikaupti ties strateginėmis užduotimis. Toks funkcionalumas gerokai didina įmonės procesų efektyvumą ir sumažina žmogiškųjų klaidų tikimybę, taip padidinant ir verslo duomenų tikslumą bei patikimumą.


Debesijos pagrindu veikiantys sprendimai


Lankstumas ir plėtros galimybės


Didėjantis poslinkis link debesijos pagrindu veikiančių (angl. cloud-based) ERP sprendimų yra svarbi tendencija. Debesijos sistemos siūlo nepalyginamą lankstumą ir plėtros galimybes lyginant su tradicinėmis, vietoje įdiegtomis (angl. on-premise), sistemomis. Įmonės gali lengvai plėsti arba apmažinti savo verslo valdymo sistemos funkcionalumą, atsižvelgdamos į esamus poreikius bei užtikrindamos, kad moka tik už reikalingus išteklius. Be to, debesijos pagrindu veikiančios ERP sistemos suteikia galimybę nuotolinei prieigai, kuri šiandien yra vis svarbesnė mobilioje ir globalizuotoje darbo jėgoje.


Saugumo gerinimas


Nors dirbtinio intelekto technologija įmonėms yra itin naudinga, ji taip pat gali patapti galinga priemone netinkamose rankose – pavyzdžiui, programišių, kurie jos dėka gali vykdyti išmanesnes kibernetines atakas nei bet kada. Būtent dėl šios priežasties, kibernetinio saugumo (angl. cybersecurity) klausimas verslo valdymo programinėje įrangoje ateityje taps vis svarbesnis. Taip pat, tai didina ir debesijos pagrindu veikiančių ERP sistemų populiarumą, kadangi įmonėms nereikia pačioms investuoti ir rūpintis savo duomenų saugumu. Sistemos tiekėjai investuoja į naujausius saugumo sprendimus už jas ir atlieka reguliarius atnaujinimus nuolatiniam jo gerinimui. 


Vartotojo patirtis ir prieinamumas


Intuityvi sąsaja ir pritaikymas


Vartotojo patirtis tampa vienu iš pagrindinių verslo valdymo sistemų vystymosi aspektų. Kadangi darbo jėga su kiekvienais metais tampa vis labiau technologiškai išprususi, didėja poreikis verslo valdymo programinei įrangai, kuri yra ne tik galinga, bet ir intuityvi bei greitai išmokstama. Šiuolaikinės ERP sistemos orientuojasi į vartotojui draugišką dizainą ir patogias pritaikymo galimybes, leidžiančias skirtingiems vartotojams sistemą prisitaikyti pagal jų individualius poreikius ir pageidavimus.


Mobilus prieinamumas


Verslo valdymo sistemos taip pat tampa vis prieinamesnės mobiliuosiuose įrenginiuose. Ši tendencija suteikia didesnį lankstumą, kadangi vartotojai gali pasiekti reikiamus duomenis ir atlikti užduotis bet kur ir bet kada. Mobilus prieinamumas yra ypač naudingas darbuotojams, kurie dažnai keičia savo darbo vietą ar dirba lauko sąlygomis. Tad, tikėtina, jog ateinančiais metais matysime vis daugiau ERP tiekėjų pristatant mobiliąsias aplikacijas.


Blockchain technologija


Sauga ir skaidrumas


Blockchain technologija ERP sistemose įneša naują duomenų saugumo ir skaidrumo lygį. Įsigydamos šią technologiją, verslo valdymo sistemos gali dar saugiau užfiksuoti įvairius sandorius ir duomenų mainus, sukurdamos nekintamuosius veiksnius. Ši funkcija yra ypač naudinga tiekimo grandinės valdyme, kur ji gali suteikti skaidrų ir nesuklastojamą produkto kelionės nuo gamintojo iki vartotojo įrašą. 


Sutarčių valdymas ir mokėjimo procesai


Blockchain integracija taip pat supaprastina sutarčių ir mokėjimo procesus naudojant išmaniąsias sutartis. Šios automatizuotai veikiančios sutartys, su tam tikromis, tiesiai į kodą įrašytomis sąlygomis, gali žymiai sumažinti laiką ir išlaidas, susijusias su rankiniu sutarčių bei mokėjimų valdymu ir vykdymu.


Tvarumas


Kadangi pirkėjai vis dažniau atsižvelgia į įmonių tvarumo pratikas, šios taip pat pradeda sąmoningiau žiūrėti į savo poveikį aplinkai. Dėka šios tendencijos, verslo valdymo sistemos taip pat skiria vis daugiau dėmesio funkcijoms, kurios padės organizacijoms veikti tvarkiau. Tad, tokie įrankiai kaip energijos suvartojimo sekimas, atliekų gamyba ir tvarus išteklių valdymas bus vis dažniau matomi ERP sistemose. 


Išvada


Verslo valdymo sistemų kryptį ateityje paveikia ne tik pažangios technologijos, tokios kaip dirbtinis intelektas ar blockchain, bet ir įmonių bei jų pirkėjų pasirinkimų pokyčiai, pavyzdžiui, didesnis sąmoningumas aplinkosaugai. Kadangi šios tendencijos sparčiai kinta, negalime tiksliai numatyti, kas laukia ateityje. Tačiau, aukščiau aprašytų tendencijų poveikis jau dabar yra pastebimas tarp populiariausių ERP sistemų…


Neatsilikite nuo naujausių technologijų su Odoo sistema!


Verslo valdymo sistema Odoo neatsilieka nuo naujausių technologijų - ši programinė įranga yra reguliariai atnaujinama su vis pažangesniu funkcionalumu. Tiesa, dauguma šiame straipsnyje minėtų technologijų jau yra pilnai naudojamos Odoo, įskaitant debesijos ir hibridinius diegimo būdus, plačias pritaikymo galimybes bei patogią mobiliąją aplikaciją. Taip pat, naujausioje Odoo 17 versijoje jau siūloma ir išmaniojo DI modelio Chat GPT integracija. 


Taigi, jei ieškote programinės įrangos, kuri neatsilieka nuo naujovių bei yra nuolat tobulinama, kad pasiektų dar efektyvesnius ir patogesnius verslo valdymo sprendimus, Odoo ERP yra būtent tai, ko Jums reikia. Kaip oficialūs Odoo partneriai Lietuvoje, mes rasime ir įdiegsime geriausius verslo valdymo sprendimus Jūsų individualiems poreikiams!


Susisiekite su mumis

Share this post