Kada įmonei laikas įsigyti verslo valdymo sistemą?

Kiekvienas verslas pradeda savo veiklą nuo pačių pagrindų, o pradėjus augti ir atsirandant naujiems poreikiams, su laiku įsigija išmanesnius verslo valdymo sprendimus. Išteklių valdymo sistemos (ERP sistemos), yra itin svarbi programinė įranga, galinti gerokai prisidėti prie verslo sėkmės. Visi puikiai supranta, kad verslas turi būti tam pasiruošęs - t.y. turėti pakankamą biudžetą ir išteklius, kad galėtų įsidiegti verslo valdymo sistemą. Tačiau, jei tai daroma per vėlai, rizikuojate susidurti su kitais iššūkiais, tokiais kaip prastai veikiantys procesai ir nepatenkinti klientai. 


Taigi, kaip rasti tam tinkamą metą? Kada yra geriausias laikas pradėti domėtis ERP sistemomis? Šiame straipsnyje apžvelgsime keletą aiškių ženklų, kurie parodo, jog Jūsų įmonė yra pasiruošusi pažangesniam verslo valdymo sprendimui. 


Verslo "raudonosios vėliavėlės"


Žemiau pateiktos problemos yra tarsi “raudonos vėliavėlės”, su kuriomis susiduria įmonės, kurios laiku neįsigijo reikiamų sprendimų. Jei pastebite bet kurį iš šių įspėjamųjų ženklų savo versle, tuomet pradėkite žvalgytis ERP sistemos jau šiandien!


Didelė procesų dalis atliekama rankiniu būdu


Per didelė priklausomybė nuo rankinių procesų pagrindinėse verslo operacijose yra aiškus problemos signalas bet kurioje įmonėje, turinčioje daugiau nei tik kelis darbuotojus. Kai tokie uždaviniai kaip atsargų sekimas, klientų santykių priežiūra, užsakymų teikimas ir duomenų įvedimas yra atliekami rankiniu būdu, tai ne tik reikalauja pernelyg daug laiko, bet ir didina žmogiškųjų klaidų tikimybę. Toks efektyvumo trūkumas tik didės verslui augant, tačiau gali būti lengvai išsprendžiamas procesų automatizacijos ir optimizacijos pagalba, su verslo valdymo sistema. 


Duomenų valdymo ir prieigos iššūkiai


Daugelis pradedančių verslų naudoja kelias skirtingas platformas įvairioms verslo funkcijoms, o tai reiškia, kad jų duomenys yra saugomi keliose skirtingose vietose. Kai pastebite, kad vis dažniau kovojate su duomenų valdymu ir prieiga arba praleidžiate neadekvačiai daug laiko ieškodami tam tikrų failų - tai aiškus signalas, kad Jums reikia centralizuotos duombazės. Pavyzdžiui, ERP programinė įranga gali integruoti Jūsų rinkodaros / svetainės veiklą, klientų komunikaciją ir elektroninės prekybos atsargų valdymo duomenis vienoje vietoje.


Nepakankamas ataskaitų ir analizės teikimas


Duomenys yra vienas svarbiausių Jūsų įmonės išteklių, o gebėjimas efektyviai juos analizuoti ir teikti ataskaitas yra itin svarbus priimant informuotus sprendimus. Tai taip pat leidžia jums greitai reaguoti į rinkos pokyčius ir naujas galimybes. Jei Jūsų dabartiniai sprendimai nesuteikia išsamių analizės galimybių arba jei šios informacijos susisteminimas yra pernelyg sudėtingas ir daug laiko sueikvojantis procesas - tai yra ženklas, kad jums reikia pažangesnės programinės įrangos.


Iššūkiai įmonei augant 


Nors tai yra be galo džiaugsmingas laikotarpis, greitas įmonės augimas gali taip pat sukelti daug įvairių problemų. Verslui plečiantis, tenka susidurti su didėjančia užsakymų paklausa ir valdyti didesnį kiekį užklausų. Būtent tada išlenda daug įvairių operacinių neefektyvumų arba “butelio kakliukų”. Visi jie yra skambantys pavojaus varpai, kurie bando Jus įspėti - Jums reikia gerų išteklių valdymo sprendimų, kurie padės susitvarkyti ir prisitaikyti prie besikeičiančių verslo poreikių. 


Operaciniai iššūkiai


Susidūrimas su įvairiais operaciniai iššūkiais yra visiškai normalus daugumai verslų, tačiau svarbu neleisti šioms problemoms patapti nesuvaldomoms. Štai keletas dalykų, į kuriuos turėtumėte atkreipti dėmesį:


Nenuosekli klientų patirtis


Nenuoseklumai klientų aptarnavime ir bendravime dažnai parodo esamas operacines problemas. Jei Jūsų verslas negali užtikrinti nuoseklios ir teigiamos klientų patirties kiekvieno bendravimo metu, atėjo laikas apsvarstyti CRM sistemą, kuri pilnai centralizuos visą komunikaciją su klientais ir supaprastins šio proceso valdymą.


Ribotos klientų įžvalgos


Bandant išsiskirti konkurencingoje rinkoje, Jūs privalote gerai suprasti savo klientus ir pasiūlyti jiems personalizuotą patirtį su Jūsų įmone. Tam reikia gerų klientų įžvalgų - informacijos apie juos, jų elgesį ir konkrečius norus. Jeigu Jūsų dabartinė sistema neturi reikiamų įrankių, kad teiktų tokią informaciją, galbūt Jums laikas investuoti į išmanesnę programinę įrangą. 


Netinkamas atsargų valdymas


Problemos su atsargų valdymu, kurios dažniausiai pasireiškia kaip perteklinis atsargų kaupimas arba jų nuolatinis trūkumas, rodo poreikį integruotai verslo valdymo sistemai. Sistema gamybos valdymui ne tik automatizuoja ir optimizuoja atsargų kontrolę, bet ir teikia informaciją apie atsargų duomenis realiuoju laiku. Inventoriaus valdymas gali būti pilnai integruotas su kitomis Jūsų verslo sritimis, tokiomis kaip POS sistema arba elektroninė parduotuvė. 


Darbuotojų nuotaika ir našumas


Jūsų komanda yra Jūsų verslo stuburas. Būtent todėl, apie įmonę galima sužinoti daug tiesiog pažiūrėjus į jos darbuotojus. Jei dažnai susiduriate su žemiau išvardintomis problemomis, žinokite, kad kažkas nėra gerai.


Dažnai besikeičiantys darbuotojai


Didelis darbuotojų kaitumas gali būti įvairių problemų rezultatas, bet ar tai turi kelti nerimą priklausys nuo Jūsų pramonės šakos (pvz.: tai yra gana įprastas reiškinys prekybos ar svetingumo srityse). Tačiau, jei jūsų įmonė skiria daug laiko ir išteklių darbo vietų užpildymui ir naujų darbuotojų apmokymui, tai taip pat gali būti susiję su verslo valdymo problemomis. Netinkamai tvarkomi procesai, pasikartojančios administracinės užduotys, atsargų valdymo problemos ir kiti iššūkiai kasdieniuose įmonės procesuose gali sukelti darbuotojų nepasitenkinimą. Tai yra ypač akivaizdu įmonėse, kuriose darbuotojai nemato asmeninio tobulėjimo galimybių.


Komunikacijos ir bendradarbiavimo stoka


Naudodami kelias skirtingas platformas įvairioms verslo sritims, galite netyčiomis sukurti nepilnavertišką komandą - tokią, kurioje skirtingos komandos negali produktyviai bendradarbiauti vienos su kitomis. Tokios įmonės susiduria su nuolatiniais nesusipratimais arba vėlavimais, kadangi trūksta kokybiškos komunikacijos. Verslo valdymo sistema sukuria skaidresnio bendradarbiavimo galimybes, kadangi integruoja visus skyrius vienoje sistemoje. Taip pat, jos turi visus reikiamus bendradarbiavimo įrankius, tokius kaip kalendoriaus valdymas, pokalbiai, vaizdo skambučiai, projektų valdymo įrankiai ir kt. 


Mobilus ir nuotolinis darbas


Šiais laikais, lankstus grafikas ir nuotolinio darbo galimybės yra itin svarbūs laimingai ir motyvuotai darbuotojų komandai. Jeigu Jūsų dabartinė sistema nėra suderinama su nuotolinio darbo aplinkomis, tai taps reikšmingu apribojimu Jūsų talentų komandai. Tam nereikia pritaikytų verslo valdymo sprendimų - dauguma ERP sistemų, tokių kaip Odoo sistema, siūlo visas reikiamas priemones sklandžiam nuotoliniam darbui


Finansiniai simptomai


Galiausiai, daugelis problemų, atsirandančių dėl tinkamų ir efektyvių verslo valdymo įrankių trūkumo, tikriausiai atsispindės ir įmonės finansuose. Štai keletas pagrindinių ženklų, kuriuos reikėtų akylai stebėti. 


Augančios operacinės išlaidos


Susidūrus su operacinėmis problemomis, verslai dažnai bando jas išspręsti įdarbindami daugiau komandos narių arba įsigydami daugiau gamybos įrangos. Tačiau tai paprastai yra tik laikinas sprendimas, o jo poveikis bus akivaizdus Jūsų finansinėse ataskaitose. Pastebimi išlaidų padidėjimai, kurie neatitinka pajamų augimo, parodo potencialius trikdžius Jūsų verslo valdymo sprendimuose.


Netikslus finansinių ataskaitų teikimas


Tikslūs finansiniai duomenys yra sėkmingos organizacijos ašis. Neatitikimai ir klaidos finansinėse ataskaitose yra ne tik problematiški dėl oficialių dokumentų teikimo ir reglamento laikymosi - tai taip pat kenkia ir Jūsų strateginio planavimo galimybėms. Priimkite tai kaip aiškų ženklą, kad Jūsų finansų ir apskaitos valdymo procesai pasipelnytų nuo tinkamos programinės įrangos. 


Saugumo klausimai


Jei dabartinė Jūsų sistema kelia riziką nesilaikyti pramonės ir duomenų reglamentų arba jei matote akivaizdžių saugumo pažeidimų, turėtumėte pradėti svarstyti ERP įsigijimo galimybes. Modernios verslo valdymo sistemos pasižymi geresnėmis saugumo praktikomis ir funkcijomis, užtikrindamos, kad laikysitės visų duomenų valdymo taisyklių. Taip pat, dauguma sistemų siūlo debesijos pagrindu veikiančius sprendimus, kurie dar labiau padidina Jūsų įmonės apsaugą, be jokių papildomų investicijų. 


Pabaigos mintys


Visi šie ženklai leis pastebėti potencialias problemas Jūsų versle ir priimti geriausius verslo valdymo sprendimus tinkamu laiku. Nesvarbu, ar tai Odoo standartiniai moduliai, ar pritaikytų ERP sprendimų vystymas - šis žingsnis bus transformacinis Jūsų įmonei, skatinantis augti ir siekti ilgalaikių tikslų. 


Atėjo laikas įsigyti Odoo verslo valdymo sistemą?

Kaip lyderiaujantys Odoo partneriai Lietuvoje, mes galime padėti Jums rasti geriausius verslo valdymo sprendimus!



Share this post